De Toekomst van Taxeren

Een podcastserie over datadelen en de waarde van transparantie in de vastgoedsector van ValueMetrics en de stichting Vastgoeddata StiVAD. Het delen van data en kennis is wat ValueMetrics en StiVAD verbindt.

Op zoek naar een antwoord op de vraag “Wat is de toekomst van taxeren?”, spreekt Johannes van Bentum elke week met specialisten uit de vastgoedsector. Per aflevering behandelen we een onderwerp als het belang van transparantie en benchmarking, de impact van duurzaamheid, het werken met rendementseisen, de komst van buitenlandse beleggers en de financiering van vastgoedportefeuilles.


De impact van duurzaamheid en circulariteit

Wat is de impact van verduurzaming op de waardeontwikkeling van woningportefeuilles? Hoe kijken beleggers en woningcorporaties aan tegen de uitdagingen voor wat betreft het verduurzamen van hun portefeuilles? Wat zijn de risico’s en waarop moeten wij letten? Johannes van Bentum gaat in gesprek met Wim Wensing (CIO, Amvest) en Bas Sievers (Directeur – bestuurder, Woonpartners) over de impact van duurzaamheid en circulariteit.

Luister en volg de podcast via jouw favoriete kanaal:


Financieel rendement en het opstellen van rendementseisen

Wanneer is Altera tevreden als het gaat om het behalen van rendement? En hoe zit dat voor Vestia? Wat zijn de grootste verschillen tussen beleggers en woningcorporaties als het gaat om portefeuillesturing? Hoe bouw je een rendementseis op voor de portefeuille? Johannes van Bentum gaat in gesprek met Cyril van den Hoogen (CFO, Altera) en Richard Feenstra (Lid Raad van Bestuur, Vestia) over financieel rendement en het opstellen van rendementseisen. 

Luister en volg de podcast via jouw favoriete kanaal:


Het belang van transparantie, benchmarking en marktwaardering

Hoe staat het met de kwaliteit van vastgoedtaxaties in Nederland? Hoe kijken accountant en woningcorporatie aan tegen het toekomstige waarderen? Wat wordt de rol van de taxateur? Wat wordt de rol van de computer?
Johannes van Bentum gaat in gesprek met Alfred van den Bosch (Directeur – bestuurder, Wooncompas) en Jef Holland (Partner, Deloitte) over het belang van transparantie, benchmarking en marktwaardering. 

Luister en volg de podcast via jouw favoriete kanaal:


Buitenlandse beleggers

Wat maakt de Nederlandse (woning-)beleggingsmarkt voor buitenlandse investeerders zo aantrekkelijk? Blijft de Nederlandse (woning-)beleggingsmarkt aantrekkelijk bij de huidige lage rendementen? Wat worden de belangrijkste veranderingen op het gebied van het taxeren van vastgoedportefeuilles in de voorzienbare toekomst?
Johannes van Bentum gaat in gesprek met Eddo Rats (co-COO, Heimstaden) en Roger Felix (directeur taxaties, MVGM) over buitenlandse beleggers.

Luister en volg de podcast via jouw favoriete kanaal:


Zorgvastgoed

Wat is de impact op de sector van de verplichte waardering op marktwaarde? Is er voldoende transparantie in dit segment? Hoe bewaken ze bij Aedifica en Woonzorg Nederland de verhouding tussen het maatschappelijk- en financieel rendement?
Johannes van Bentum gaat in gesprek met Arnold Pureveen (Lid Raad van Bestuur, Woonzorg Nederland) en Eric Scheijgrond (Country Manager Netherlands, Aedifica) over zorgvastgoed.

Luister en volg de podcast via jouw favoriete kanaal: